Telltale Games’in harika bir çıkış yakaladığı The Walking Dead’in ilk sezonu o kadar başarılı oldu ki stüdyo şu anda The Walking Dead ile birlikte toplamda dört oyun geliştiriyor. Halihazırda The Wolf of Among Us’ın ilk bölümünü yayınlayan Telltale yakın zamanda Tales From The Borderlands ve Game of Thrones’u da duyurmuştu. Bu yükün altında nasıl kalkacağını merak ettiğim stüdyonun kaliteyi düşürmesi yönünde bir korkum var. Çünkü Telltale oldukça küçük bir ekip. The Walking Dead’in ikinci sezonu da benim için bir kıstastı. İlk sezondaki kalitenin tamamıyla korunduğunu görmekse oldukça sevindirici oldu.
Previously On Telltale’s The Walking Dead
İncelemenin hikaye kısmında ilk sezondan spoiler vereceğim. Eğer ilk sezonu bitirmediyseniz ve oynamayı düşünüyorsanız bir sonraki başlığa geçmenizde fayda var.
The Walking Dead’in beşinci ve son bölümü Lee’nin kalplerimizi delen ölümüyle sonlanmıştı. Oyundaki neredeyse her karakterin teker teker ölmesi, beşinci bölümde Lee’nin adım adım ölmeye yaklaşması ve etkileyici son, ikinci sezonu beklememiz için ana etkendi. Nitekim aradığımızı, The Walking Dead’in ikinci sezonunda buluyoruz.
Artık ana karakterimiz Clementine. İlk sezondaki çıt kırıldım kızımız yaşadıklarıyla ve Lee’nin de yardımlarıyla küçük yaşta olgun bir kız oldu. Daha ilk bölümde bu gelişimi rahatça görebiliyoruz. Oyunun hikayesinin de asıl olarak bu kısmına değineceğim. Çünkü tamamen hikaye odaklı bir oyun olduğu için bu deneyimi kendi oynayışınızla yaşamanızı istiyorum. Karakterlere tekrar geri dönecek olursak bölümün ilk kısmında Clementine’daki değişimi aşama aşama görüyorsunuz. Tabii bu gelişim oynayış tarzınıza göre de değişiklik gösteriyor. İsterseniz yine belirli bir yere kadar ürkek bir tavır sergileyebilirsiniz, fakat esas can alıcı nokta Clementine’ı psikopat bir karakter yapabilmeniz. Önünüze çıkan herkesi tehdit bile edebiliyorsunuz. Ben şahsen ne ürkek ne de psikopat bir karakter tercih ettim. Diyalogların ve eylemlerin çoğunda orta yolu bulmaya çalıştım. Ancak tepemizi attıran bazı karakterlere gereken cevabı vermek paha biçilemez. İlk sezonda Lee’yi yönetirken tavrınızı bu kadar değiştiremiyorduk. İkinci sezonda en çok hoşuma giden özellik bu oldu. Ana karakterin çizgisini bu denli değiştirebilmek oyuna iyi bir hava katmış.
Yan karakterler Clementine kadar güçlü yazılmış olmasa da The Walking Dead kalitesini korumuş. Artık çizgi roman ve dizisi de bir sürü farklı kafadan karakter gördük. Bu yüzden apayrı yan karakter yaratmanın zorlu olduğunun farkındayım. Ancak yazım tarzımdan yan karakterlerin kötü olduğu anlamı çıkmasın. Hepsi gayet kaliteli bir kalemle yazılmış. İşin kötü yanı biraz önce de belirttiğim gibi bunlardan çokça görmüş olmamız. İlk bölüm itibariyle farkını ortaya koyan bir yan karakter görmedim. Fakat ilerleyen bölümlerde kalitenin artacağına dair Telltale’e güvenim tam.
“Yenilik Var mı Yenilik?”
Oynanış olarak The Walking Dead: Sezon İki - All That Remains, ilk sezonla hemen hemen aynı. The Wolf Among Us’a oynanış anlamında getirilen yenilikler de The Walking Dead’e çoğunlukla aktarılmış. The Walking Dead’in zamanda tuşa basma sekanslarının birkaç yönünü zayıf bulan ben, The Wolf Among Us’ta oldukça memnun kalmıştım. The Walking Dead: Sezon İki’ye aktarılan yenilikler de The Wolf Among Us’la aynı duyguları yaşattı. Bu aslında hem iyi hem de kötü olarak yorumlanabilir. İki oyun oynanış anlamında birçok yönden aynı. Fakat ikisinin de kaliteli olması ve aynı dönem içerisinde çıkmaları durumu toparlıyor.
Seçimler için ilk bölüm itibariyle çok fazla şey söylemem doğru olmaz. Diğer bölümleri oynayınca pekiştirmeyi daha net yapabilirim. Fakat şu ana kadar edindiğim izlenimlerden ilk sezondaki çizginin aynen korunacağı yönünde sinyal aldım. Ancak yine de sezonun ilerleyen aşamalarını görmeden net bir şey söylemek doğru olmaz.
“Teknik Bakımdan Hala Çalışman Gerek”
Grafikler konusunda The Walking Dead’e göre çok fazla gelişim yok ve tarzları da aynı. Fakat oyunu oynadığım Xbox 360 sürümünde diğer Telltale oyunlarında olduğu gibi teknik aksaklıklar bulunuyor. Bu da stüdyonun küçük bir ekip olmasından kaynaklanıyor olsa gerek. Optimizasyon sorunlarını giderebilseler teknik anlamda çok daha iyi bir oyunla karşılaşabilirdik.
Seslendirmelerse The Walking Dead’deki gibi oldukça kaliteli. Hikaye odaklı bir oyun için önemli olan bu kısım, yine Telltale kalitesinde yapılmış. Müzikler için de söyleyebileceğim olumsuz yön yok. İlk sezondaki müziklere yenileri de eklenmiş ve çeşitlilik bakımından ortaya birbirinden daha farklı tınılar çıkıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder